Estetik işlemler, günümüzde birçok kadın ve erkek tarafından tercih ediliyor. Bu işlemler arasında adını yeni duyuran bir yöntem var: Mezoterapi. Estetik işlemler hakkında araştırma yapanlar, “mezoterapi nedir?” sorusunu sıklıkla sorar. Siz de konuyla alakalı bilgi almak için hemen içeriğimizi okuyun!
Mezoterapi Nedir?
Mezoterapi, ciltte yaşlanmayla birlikte oluşan sorunların önüne geçmek için uygulanan estetik yöntemdir. Yüz, saç derisi gibi birçok farklı bölgeye aminoasit, mineral, koenzim gibi maddeler enjekte edilir. Bu yöntem sayesinde derinin yenilenmesi sağlanır. Enjekte edilmesi gereken maddeler, uygulanacak bölgeye göre seçilir. İşlemin sonunda kişinin istediği gibi güzel bir cilde sahip olması amaçlanır.
Mezoterapi Ne İçin Yapılır?
“Mezoterapi nedir?” sorusuna yanıt verdiğimize göre hangi amaçlar için uygulandığına bakalım. Aslında bu işlem çok fazla nedenden dolayı gerçekleştirilebilir. Ancak genel olarak mezoterapi, aşağıdaki durumlarda yapılan bir işlemdir:
- Cildin yaşlanması
- Cilt sarkması
- Deri çatlakları
- Selülit
- Kilo kaybı
- Gözaltı morlukları ve torbaları
- Vitiligo
Yukarıdaki durumlarda 18 yaşından büyük olan bireylerde işlem uygulanabilir. Ancak gebelik, emzirme, kanser gibi çeşitli durumlar, mezoterapi için uygun değildir. Peki, mezoterapi avantajları nelerdir? Merak ediyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin.
Mezoterapi Avantajları Nelerdir?
Yaşlanmaya karşı etkisiyle bilenen mezoterapi, birçok konuda avantaj sağlar. Bu avantajları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:
- Cilt hücreleri tedavi edilir ve yenilenir.
- Uygulama sonunda ciltteki kırışıklıklar ve sarkmalar onarılır.
- Vücudun ihtiyacı olan gerekli aminoasitler, işlem sayesinde enjekte edilir.
Kısacası, mezoterapi sayesinde çeşitli nedenlerden dolayı hasar alan cilt yapısı pürüzsüz ve sağlıklı hale gelir. Yaşlanmaya karşı yaşanabilecek deri sarkması, kırışıklık gibi durumlar ortadan kalkar. Bu noktada alınan sonuç mezoterapinin çeşidine göre farklılık gösterir.
Mezoterapi Çeşitleri Nelerdir?
Mezoterapi işlemi, iğnesiz ve PRP olmak üzere ikiye ayrılır. İğnesiz mezoterapi, basınçla çalışan cihazlarla uygulanır. Özellikle iğne fobisi olanlar için bu işlem idealdir. Bir diğeri PRP mezoterapi, kişiden alınan kanla gerçekleşir. Alınan kanın fibrin ve trombositleri ayrıştırılır. Santrifüj işleminden sonra bölgeye enjekte edilir.
Mezoterapide Kullanılanlar Nelerdir?
İşlem esnasında aslında insan vücudunda olması gereken maddeler enjekte edilir. Bu maddeler, uygulama yapılan bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Mezoterapide kullanılan maddeler genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Hyaluronik Asit: Bu madde, yüz mezoterapisinde kullanılır ve doğal bir polimerdir. Uygulanan dokuda nem ve elastikiyet sağlar.
- Vitaminler: Mezoterapi işleminde birçok farklı vitamin enjekte edilir. Her vitaminin cilde farklı faydası vardır. Örneğin; A vitamini deri gelişimini sağlarken E vitamini dokuyu zararlı maddelerden korur.
- Aminoasitler: Yaşla birlikte nükseden doku hasarını onarır.
- Mineral Tuzlar: Dokuların metabolizmasını iyileştirmekte etkilidir.
- Koenzimler: Dokuların yenilenme hızını arttırmada etkilidir.
- Nükleik Asitler: Derideki temel protein sentezini destekleyerek bağ dokusuna olumlu etki eder.
- DMAE: Cilt sarkmasını ortadan kaldırır.
Yukarıdaki maddeler enjekte edildikten sonra zaman içerisinde ciltte fark görülmeye başlar. Daha pürüzsüz ve güzel bir cilt görünümü ortaya çıkar.
Mezoterapi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
“Mezoterapi nedir?” sorusunu yanıtlarken daha önce enjeksiyon işlemi olduğunu söylemiştik. Enjeksiyon yönteminden dolayı cilt biraz hasar alır. Bu nedenle işlemden sonra cilt 1-2 gün boyunca yorulmamalıdır. Aynı zamanda ilk 15 saat boyunca işlemin gerçekleştiği bölge yıkanmamalıdır. Denize ve havuza girilmemesi de gerekir. Ayrıca kadınlar işlem sonrasında çok fazla makyaj yapmaktan kaçınmalıdır. Cildin güneşten korunması, renk değişimi yaşanmaması açısından önemlidir.
Mezoterapiden sonra uzmanın söylediği konulara dikkat etmelisiniz. Böylece işlemden daha iyi etki alabilir ve kısa süre içerisinde toparlanabilirsiniz.