Skar tedavisi, vücutta çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen yaraların iyileşmesi için uygulanan bir tedavidir. Örneğin, ameliyat sonrasında açılan kesiler, zaman içerisinde kapanır. Ancak bu kesilerin bulunduğu bölgede iz kalması muhtemeldir. Bahsi geçen tedavi, tam olarak bu izlerin ortadan kalkmasına olanak tanıyor. Bu sayede estetik açıdan daha fazla özgüven kazanmaya fırsat veriyor.
Skar Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan yara izlerinin tedavi sürecinde öncelikle gerekli analizler yapılır. Yani, bu yara iznin neden kaynaklandığı incelenir. Unutmayın ki bir yara izi iyileşme sürecinde birçok farklı faktör etkilidir. Yara izinin durumuna bağlı olarak aşağıdaki tedaviler uygulanır:
- Cerrahi Tedavi
- Baskı Tedavisi
- Lokal Steroid
- Lazer
Cerrahi tedavi, daha çok kötü biçimde iyileşmiş yara izleri için yapılır. Bu yöntemle yaranın bulunduğu bölge, cerrahi yöntemlerle çıkartılır. Ardından yeniden bölge dikilir. Ancak tekrar yara iyileşeceğinden dolayı izle karşılaşmak mümkündür. İşlemden sonra koruyucu önlemler almaya dikkat edilmesi gerekir.
Özel kompresyon sistemleriyle ve silikon tabaka kullanılarak yapılan tedaviye, baskı tedavisi adı verilir. Bir diğer tedavi ise lokal streoid, yani kortizon uygulamasıdır. Doğrudan iz içine steroid verilerek yara izi küçültülür. Böylece yaranın rengi açılır ve kaşıntı gibi şikayetlerin önüne geçilir.
Son tedavi yöntemi olan lazer, yara izine atışlar yapılmasıyla gerçekleşir. Böylece yara izinin rengi, neredeyse ten rengine indirilir. Genellikle kış mevsiminde uygulanması önerilen tedavilerden biridir.
Skar Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Belirli nedenlerden dolayı yaralanan ve bölgede iz kalan kişiler skar tedavisi görebilir. Bu noktada herhangi bir koşula gerek yoktur. Her yaştan insan, bu tedaviyi tercih edebilir. Uygulanan her tedavinin seans süresi farklılık gösterir. Aynı zamanda yara izinin durumuna bağlı olarak seans süreleri uzayabilir.
Skar Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Skar tedavisi sonrası beklenen sonucun alınması için çeşitli durumlara dikkat etmek gerekir. Bu noktada cildin temiz tutulması önemlidir. Temiz bir ciltle tedavinin yapıldığı bölge daha hızlı şekilde iyileşir. Ancak yıkama esnasında uzmanın önerilerine uyulmalıdır. Yıkamadan sonra nemlendirici krem kullanımına özen gösterilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus, güneş ışınlarına maruz kalmamaktır. Uygulamadan birkaç gün sonra doğrudan güneşe çıkılmamalıdır. Ancak güneşe çıkmak gerekiyorsa kıyafet seçimine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda doğru güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Bu nedenle uzmanın verdiği güneş kremlerini kullanmak çok daha iyi bir seçenektir.
Tedaviden sonra beslenmeye önem verilmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu protein, mineral ve vitaminler alınmalıdır. Ayrıca sigara ve alkol tüketimine son verilmesi gerekir. Çünkü sigara ve alkol, iyileşme sürecine olumsuz yönde etki ederek tedavinin uzamasına neden olur. Ek olarak hafif egzersizler yapılabilir.
İyileşme süreci, kişiden kişiye göre değişir. Bu nedenle tedavi sonrasında belirli aralıklarla uzmana gidilmelidir. Yapılan işleme ve cilt yapısına bağlı olarak skar tedavisi sonrası yara izi tamamen iyileşebilir. Ancak bazen tamamen izin kaybolması söz konusu değildir. Bunun yerine yara izinin rengi açılabilir.