Cilt yüzeyinde oluşan lekeler için cilt lekesi tabiri kullanılıyor. Cilt lekesi oluşumunda farklı faktörler etkili olabilir. Doğuştan cilt lekesi görülebildiği gibi sonradan da cilt lekesi oluşumları görülebiliyor. Cilt lekeleri daha çok cildin altında bulunan maddelerin yeterli düzeyde olmaması ve cilt hassasiyeti durumlarında kendisini gösterebiliyor.
Bu durum dış etkenler olabileceği gibi cilt yapısında yer alan maddelerin yetersizliğinden de olabiliyor. Nedeni belli olmaksızın cilt lekelerinden şikayetçi olanlar için alternatif cerrahi yöntemler bulunabiliyor. Bunlar arasında uzun zamandır kullanılan yöntem leke mezoterapisi olarak tercih ediliyor.
Leke mezoterapisi, cilt lekesi tedavilerinde çok fazla bilinir hale geldi. Tedavi yöntemleri arasında güvenli işlem olarak görülmesinin yanı sıra kesin çözüme en yakın sonucu vermesi sebebi ile de tercih edilebiliyor. Güneş lekelerinden, akne ve sivilce izlerine kadar çeşitli konulardan kaynaklı oluşan cilt lekelerinde etkili olması da tercih edilmesindeki en önemli faktörlerden biridir.
Leke Mezoterapisi Nasıl Yapılır? İz Bırakır Mı?
Mezoterapi uzun yıllar öncesine dayanan tedavi yöntemlerinden birisidir. Leke mezoterapisi de en sık kullanılan mezoterapi yöntemlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu yöntemin böylesine ilgi görmesinde farklı sebeplerden oluşan lekeler üzerinde etkili olmasının yanı sıra uzun süredir var olan cilt lekeleri üzerinde de etkisini gösteriyor olmasıdır. Leke mezoterapisi cildin altına gerekli olan maddelerin enjekte edilmesi ile yapılıyor.
Bu maddeler sayesinde cilt yenilenme sürecine giriyor. Cildin kendi halinde karşılayamayacağı maddelerin dışarıdan verilmesi ciltte onarım sürecini başlamasında destekleyici rol oynuyor. Kullanılacak maddelerin cilt altına enjekte edilmesi uygulama sonrası iz kalması olasılığını en aza indiriyor. Bu işlem için özel üretilen iğnelerden yardım alıyor ve işlem sırasında ağrı hissi olmaması adına operasyon yapılacak alana anestezi uygulanıyor.
Leke Mezoterapisinin Etki Etme Süresi Ne Kadardır?
Leke mezoterapisi seanslar halinde uygulanıyor. Kaç seansın yeterli olacağına ise cilt lekelerinin yapısı belirleyici etken oluyor. Lekenin derinliğinin yanı sıra cilt tipi de tedavi süreci üzerinde etkili olan faktörlerdir. Normal şartlar altında leke tedavisi için ortalama 4-6 seans sonunda işleminin sonuçları görülebiliyor.
Ancak bazı leke türlerinde bu oran 1-3 seans arasında da sonuç verebildiği gibi daha fazla da sürebiliyor. Genel olarak seanslar birer hafta ara ile uygulanıyor. Bu süre bazı durumlarda iki hafta olarak da tercih edilebiliyor. Her seansın ardından bir ya da iki hafta bekleme süresinin ardından aynı işlem tekrarlanıyor. Uygulamaya başlamadan önce kontroller ve gerekli tetkikler ile hastaya kaç seanslık bir işlem uygulanacağının bilgisi veriliyor.
Tabi ki alınan reaksiyonlar ve uygulamanın gidişatına göre bu sürede değişiklikler görülebilir. Bu durumda öngörülemeyen cildin tedaviye nasıl tepki vereceğidir. Hızlı tepki verip kısa sürede 1-3 seansta sonuç verebileceği gibi özellikle derin katmanlara kadar uzanan leke oluşumu durumlarında süreç daha uzayabiliyor.