Deri hastalıkları ve yıllar geçtikçe vücudun sarkması en çok kolajen ve elastin gibi cilde yenilik katan ve gençlik veren maddelerin azalması yüzünden olur. Bu iki madde cildimize sağlık katar, eksiklikleri hem hastalıklara hem lekelenmelere hem de yaşlanma belirtilerinin hızlanmasına yol açar. Mezoterapi her ikisini de uyararak bu sorunların önüne geçmeyi hedefleyen bir estetik cerrahi uygulamasıdır.
Mezoterapinin Etkileri Ne Zaman Görülür?
Mezoterapi saç dökülmesinden, ciltte geçmeyen yara izlerine ve de gençleşme ve yenileşmeye kadar çeşitli amaçlarla uygulanır. Derinin tam orta tabakasına bazı vitamin, enzim ve aminoasitlerin enjekte edilmesiyle uygulanan bir yöntemdir. Gebelik ve bazı hastalıklar dışından uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Belirli miktarda bir enzim ve vitamin karışımının sadece problem yaşanan bölgeye uygulanması ile gerçekleştirilen bu yöntemin yan etkisi fazla değildir. Etkilerinin ne zaman görüleceği ise belli durumlara bağlıdır. Bu durumlar uygulanacak olan kişinin yaşı ve yaşadığı sorunların ne kadar büyük olması gibi konulardır. Ancak genel olarak en geç ikinci seans sonucunda etkileri görülmeye başlar.
Mezoterapi Kalıcı Mı?
Mezoterapi kesinlikle etkili ve belirli bir dönem kalıcıdır. Ancak ne kadar kalıcı olacağı kişinin kendisine ne kadar dikkat ettiği ile bağlantılıdır. hangi amaçla uygulandığına bağlı olarak da kalıcı olup olmama durumu değişir. Eğer herhangi bir cilt sorununa karşı uygulanırsa genel olarak cildinize dair yapmanız gereken şeylere göre kalıcılığı değişir. Cilde zarar vermeyecek bir beslenme düzeni ve belli egzersizlerle desteklenirse daha kalıcı olabilir.
Yaşlanma belirtilerine karşı yapılmışsa da kalıcılığı buna göre değişir. Çünkü kolajen üretimi için düzenli egzersiz şarttır ve buna dikkat edilirse etkisi daha uzun süre görülebilir. Bazen liposuctiona alternatif olarak zayıflaması istenen bölgelere uygulanır. Bu durumdaki kalıcılık da kesinlikle beslenme düzeni, su içmeyi ihmal etmeme ve egzersize bağlı olarak değişir.
Kimlere Uygulanabilir?
Mezoterapi kadın veya erkek hemen herkesin yaptırabileceği zararsız ve oldukça basit bir işlemdir. Ama hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlara uygulanması tavsiye edilmez. Mezoterapinin uygulanmasının sakıncalı olduğu bazı hastalıklar da söz konusudur. Bu hastalıkların başında kanser, kan pıhtılaşması ve felç gibi durumlar gelir.
İnsülin bağımlıları ve şeker hastaları da doktoruna danışmadan mezoterapi yaptırmaması gereken kişilerdir. Ürtiker hastalıklar, kalp hastalıkları ve çok sayıda ilaç kullanması gereken hastaların da mezoterapi yaptırması uygun görülmez. Bu gibi durumlar da hastanın doktorun onayını alması ve mezoterapi yaptırmak istediği klinik ya da sağlık merkezine kullandığı bütün ilaçları belirtmesi gereklidir.
Yan Etkileri Nelerdir?
Mezoterapi çok fazla yan etkisi olmayan ve uygulandığı bölgede kısa sürede etkili olan bir yöntemdir. Mezoterapi sırasında cilde enjekte edilen maddeler sistemik dolaşıma girmez. En geç bir ya da iki gün içinde vücuttan dışarı atılır. Bu durum uygulamanın yan etkilerini azaltır. En çok görülen yan etkiler ise kızarıklık ve morarmalardır. Bunların da etkisi iki günü geçmez. Yan etkiler devam ederse doktora danışmak gerekebilir ancak herhangi bir zararı olan etkilerden bahsedilemez.
Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Pek çok cerrahi ve estetik uygulamada olduğu gibi mezoterapi yaptırmadan bir süre önce kan sulandırıcı ilaçların bırakılması gerekir. Ağrı kesici ya da aspirin kullanımına bir süre ara vermek gerekebilir. Ağrı gibi bir durum çok yaşanmasa da doktorun önereceği ilaçlar dışındaki ilaçların kullanımına bir süre ara verilmelidir.
Mezoterapi uygulaması ve sonrasında da kan sulandırıcı kullanılmamalıdır. Uygulama öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere on beş saat kadar mezoterapi yapılan yere su değmemesi de önemlidir. Hatta uygulama sonrası on beş saat kadar veya bir gün boyunca duş almamak en iyisidir. Eğer selülit ya da bölgesel yağlanma için yapıldıysa yapılan bölgeyi sıkacak tayt veya dar pantolonlardan da bir süre uzak durulması gerekir.
Uygulama basit olsa da hemen ardından dinlenmek gerekir. İki gün boyunca vücudu zorlayacak herhangi bir hareket ya da egzersiz yapılmaz. Yüzmek ya da sauna gitmek gibi şeyler tavsiye edilmez. Yapılan bölgeye masaj yapmak, ovuşturmak ya da dokunmak iyi olmaz. Bu yüzden fazla bir şeyin temas etmesini engelleyecek şekilde dinlenmek çok daha iyi olur.
Rheaguzellik.com'da yer alan içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Detaylı bilgi için lütfen hekiminize başvurunuz.